Szisza Sütivilága

Igazság szerint a főzés sosem okozott gondot, legyen szó bármilyen ételről. Azonban a sütés...nem az én asztalom. Én, aki Jamie Olivert nézve tanultam meg főzőcskézni, szörnyen kínban vagyok mikor egy recept utasításait halálos pontossággal kell követnem. Márpedig a sütés sajnos néhány kivételtől eltekintve erről szól... Így tehát komoly elhatározásra jutottam. Mielőtt férjhez megyek és gyereket szülök, megtanulok sütni. Minden héten kipróbálok egy szimpatikus receptet és...meglátjuk mi sül ki belőle... :)

Utolsó kommentek

A héten nagy fába vágtam a fejszémet. Kb. 8 éves korom óta nézegetem ezt a sütit, de mivel professzionális nehézségű volt, nem mertem belevágni. Aztán anyukám bíztatására idén úgy döntöttem, hogy elkészítem a születésnapomra.

Azért kapta a cukrászművészet Csipkerózsikája nevet, mert a mesében a kastélyt tette áthatolhatatlanná a tüskés rózsa rengeteg, itt pedig a karamellháló teszi ugyanezt. :)

Recept (Kb. 35-40 Ördögpirulához):

  • 1/4 liter víz
  • 1 csipet só
  • 100 g vaj
  • 150 g liszt
  • 4 tojás

A vizet egy lábosban felforraljuk, majd hozzátesszük a vajat és a sót. Ha a vaj elolvadt beleöntjük a lisztet és addig keverjük míg össze nem áll. A masszát aztán 2 percig még kevergetjük, majd átöntjük egy keverőtálba. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, a következőt csak akkor üssük bele, ha az előző már jól elkeveredett. A tésztát töltsük nyomózsákba és dió nagyságú rózsákat nyomjunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. 200°-os sütőben 25-30 percig süssük, és semmiképpen NE NYISSUK KI a sütő ajtaját!!!!

Ha megsültek és kihűltek készen állnak a megtöltésre.

A krémhez:

  • 1/2 liter tejszín
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 1 ek cukor

A tejszínt összekeverjük a cukrokkal és a habfixálóval és kemény habbá verjük. Ezt a krémet töltjük az ördögpirulákba. A nyomózsák fejével kis lyukat nyomunk a közepükbe és belenyomjuk a vaníliás habot.

Aztán jön a számomra legnehezebb rész, a karamell.

A karamellhez:

  • 150 g cukor
  • 4 ek víz

A cukrot és a vizet öntsük egy lábosba és addig főzzük míg aranybarna nem lesz. Én nem kevertem, hanem rázogattam az edényt, szerintem így jobban elegyedik. A másik ami fontos, és nem volt leírva a receptkönyvben...ha elértük a tökéletes színű karamellt, nem marad olyan. Mivel olyan forró, tovább "sül", szóval ha szép aranybarnára pirítottuk, mikor levesszük menthetetlenül leég. Legközelebb már okosabb voltam, picit barnítottam csak meg, így a piramis végére már tökéletes színe volt.

Mikor kész a karamell, a kis golyókat félig mártsuk meg benne és tapasszuk össze őket, kör alakban letéve a tálcára. Építsük így fel a kis piramisunkat, majd jöhet a még trükkösebb rész..a háló. Mártsuk a karamellbe egy villát, és húzzunk szálakat belőle körbe a tortára. Érdekes módon, ez tűnt a legnehezebbnek és mégis ez volt a legkönnyebb része szerintem.

És a végeredmény...szerintem magáért beszél...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sziszasutivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr222886653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása